Unelma järvenrannalla 1

Tontillamme oli ostettaessa vanha omakotitalo, saunarakennus, liiteri ja kesäkeittiö. Mietimme asiaa pitkään ja tulimme siihen lopputulemaan, ettei taloa kannattanut remontoida. Se oli mielestämme ko. tontille hieman turhan pieni ja pohja oli hankala. Lisäksi saunarakennuksella oli tontin paras paikka, joka puolestaan peitti näkymän järvelle talolta. Suurin ongelma oli kuitenkin talon korkeus järvenpintaan nähden. Kävi ilmi, että talo oikeastaan lähes kellui järven päällä. Vesi taisi olla noin 20 cm talon anturan alapuolella. Tämä on nyt muistikuva jostain keskustelusta ja jos nyt muistan väärin, niin ei saa heitellä liian isoilla kivillä.

Talo sai siis purkutuomion ja samoin muut rakennelmat. Tämä siksi, että tonttia oli nostettava nykyisten määräysten täyttämiseksi niin paljon, ettei muita rakennelmia vain yksinkertaisesti pystytty säilyttämään. Kesäkeittiötä jäin kaipaamaan eniten, koska siinä oli ihana vanha muurattu puuhella. Puita yritin säästää ja kuljin merkkausnauhan kanssa ympäri tonttia nauhoittamassa puita, joihin metsuri ei saanut koskea, ellei ollut ihan pakko.

Purkamista ja raivausta

Tonttiamme on raivattu jo paljon. Olemme myös rakentaneet tontille uuden tien. Vanha tie kaarsi mielestämme turhan pitkältä ja se kulki usean kodin editse. Saimme luvat rakentaa uuden pihatien ja se oikaisee tontille tulevan matkan varmasti puolella. Se tehostaa myös työmaaliikennettä ja aiheuttaa vähemmän häiriötä naapurustolle rakennustyön aikana. Mielestäni todellinen win-win-tilanne.

Tonttimme on myös sellainen, että geodeetin ohjeistuksen mukaan tontille täytyi laittaa painopenkat. Niitä sitten seurailtiin puolen vuoden verran ja tutkittiin, painuuko maa. Tänä keväänä 2020 saimme ”tuomion” ettei painu, voimme aloittaa sen puolesta rakentamisen.

Paperisota kuuluu asiaan

Papereiden ja suunnitelmien määrä on aivan jäätävä. Ei riitä, että teet pohjapiirustuksen valmiiksi vaan tarvitaan jos jonkin näköistä suunnitelmaa sähköistä, putkitöistä, rakenteista, valaistuksesta, pihoista… Minulle, jolle rakentaminen on uutta, suunnitelmien määrä on ollut melkoinen. Ja on ollut vähän sellainen fiilis, että kaikki pitäisi olla valmiina heti! Esimerkiksi pihat. En ollut vielä päässyt miettimään tulevan kotini pintoja, kun minun pitäisi tietää miten piha tehdään. Mutta esim. pihavalaistuksen kaapelit kannattaa vetää todella aikaisessa vaiheessa, sillä silloin vältytään kaivamiselta myöhemmin.

Ja se sama arkkitehti parka! Piirustuksia on muuteltu vaikka kuinka monta kertaa, koska tulee aina joku yllätys jossain kohtaa. Ja taas muutetaan seinän paikkaa. Olen epäuskoisena tässä seurannut kuinka ihana vaatehuoneeni myös pieneni ja pieneni. Lopulta minulla ei ole sitä ollenkaan siinä, mihin sen suunnittelin taas niin toiminnallisesti ja ihanasti. Tiedättekö miksi? Koska *kirosana* TEKNINEN TILA tarvitsee niin jumalattoman tilan ja niin minun ihana melkein 5 m2 vaatehuoneeni hävisi ja paikalle tuli pari lisäkomeroa eteisen käytävän jatkoksi.
Ei kirvellyt y-h-t-ä-ä-n.

Vähän yrittivät hyvitellä pienentämällä toisella käytävällä saunaa ja kylppäriä, niin että sain 3m2 vaatehuoneen ja käynnin sinne portaiden alle ikään kuin kompensaationa. No eihän se ihan samalta tunnu sitten millään.

Yhteistyötä

Monesti arkkitehti suunnittelee talon ja katsoo, että se talo näyttää ulkoa kivalta ja heillä on siihen oma osaamisensa ja taitonsa miten tällaiset asiat tehdään ja mitä pitää ottaa huomioon. Sisustussuunnittelijan arvo tulee siinä, että sisustussuunnittelija kiinnittää nimenomaan huomiota talon sisällä oleviin toiminnallisuuksiin; mikä arkkitehdin piirtämä asia toimii käytännössä vai voisiko jollain pienillä muutoksilla saada tilan toimimaan paremmin asukkaalle.

Meillä on todella taitava arkkitehti tässä projektissa. Ikkunat ovat nousseet meidän projektissamme asiaksi, joita itse katson tiukalla silmällä. Aikaisemmissa kodeissa olen kiinnittänyt huomiota ikkunoiden määrään ja ilmansuuntiin. Jos ikkunoita on liikaa, tekee se kalustamisesta todella hankalaa.

Loppuviimein voit olla tilanteessa, jossa joudut kalustamaan ikkunan eteen, koska ei ole ehjää seinää, jolle sen lipaston voit laittaa, mutta sitä valoa on. Sitähän sä halusit! Tai kuten mökillämme, yläikkunoista paistaa ilta-aurinko suoraan televisioruutuun. Ei lämmitä sekään, kun pitkän päivän päätteeksi tekisi mieli katsoa se Huvila & Huussin kymmenes uusinta.

Valaistussuunnittelijan kanssa palaveeraan paljon. Teen itsekin valaistussuunnitelmia asiakkaille, mutta tällaisessa uudiskohteessa, jossa pääsee tekemään kaiken ihan alusta asti, suosittelen lämpimästi alan asiantuntijan käyttämistä. Varsinkin, jos toiveissa on teknisiä valaisimia, jotka vaativat jo johdotukselta enemmän.