Unelma järvenrannalla 19

Kesäloma. Tuo ihanan maaginen asia, jota tuntuu jokainen odottavan kuin kuuta nousevaa lähes koko vuoden. Nyt se on ”lusittu”. Ensimmäiset viikot toki meni ihan tässä meidän raksan piirissä juosten asioita pitkin kaupunkia ja käyden paltsua milloin kenenkin kanssa. Mutta pihaa on saatu eteenpäin, vaikkei se vieläkään valmis ole!

Mitä on tehty kesän aikana?

Laatoitukset

Meillä on ¾ laatoitustöistä tehtynä. Viimeistä osaa talon päädystä ei ole päästy laatoittamaan, koska odotamme kivilaiturin paalutuskonetta saapuvaksi. Tuo suuri kone pilaisi laatoituksen (ja asfaltin), joten talon yksi pääty ja pihatie on edelleen soralla.

Koneenhan piti tulla meille jo huhtikuussa, mutta kuten muuallakin rakennustyömailla, ei mennyt kuin Strömsöössä. Paalutuskone siis meni rikki edellisellä työmaalla. Vain tiiviste puuttuu, mutta sitähän on nyt sitten odoteltu neljä kuukautta!

Nämä kerrannaisvaikutukset on tosiaan rakentaessa aina aikamoiset. Kun yksi asia sakkaa, se vaikuttaa aina sitten seuraavaan ja siinähän taiteilet sitten ja yrität sopia työmiehiä uudelleen uusilla päivämäärillä. Helppoa, not!

Yritys on kuitenkin saada tuo viimeinenkin ¼ laatoituksista sekä asfaltointi tehtyä vielä syksyn aikana. Tuon ¼ alueeseen kuuluu se pyykkinarujen alue (josta puhuin jo ensimmäisessä kirjoituksessani), joten ulos en päässyt nyt kesällä pyykkiä viemään. Ensi vuonna sitten.

Talon kivipinnat

Kivipinnat (liuskekivi) on suht valmiit. Enää puuttuu kivijalan pinnoitus sekä talosta, autotallista että rantasaunalta. Itse talon seinät on nyt tuon osalta valmiin ja saumattu. Lasken tähän kohtaan myös nuo portaat terassilta alas. Tehtiin betoniportaat ja niistä tuli kyllä tosi kivat.

Muut pihat

Kaikki istutusalueet (3 kpl) on tehty ja se valtava alue etupihallakin, jota pohdin edellisessä kirjoituksessa (UJ18) on valmis ja se on juuri oikean kokoinen! Nyt vain odotellaan kasvien kasvamista täysiin mittoihin.

Nurmikot saatiin viime viikolla. Niitäkin odoteltiin jo juhannukseksi, mutta tekijäpula vaivaa vähän joka paikkaa. Mutta sitten kun tekijät saatiin tontille, niin voin hyvänen aika, miten taitavaa tekemistä ja ripeää osaamista. Pohjat nurmikolle rakentuivat ammattitaidolla ja se kamala ryteikkö hävisi vihdoin. Jesh!

Päätimme vielä viime hetkillä asennuttaa nurtsille kastelujärjestelmän, koska tuo alue sijaitsee etelään päin ja on porotukselle alttiina aina kun aurinko vain paistaa. Se vähän sitten vielä viime metreillä siirsi tuota nurmen asennusta.

Me päädyimme tosiaan siirtonurmeen. Meille tulee vain yhdelle alueelle nurmikko, mutta alue on suht suuri ja meillä ei olisi ollut aikaa itsellä alkaa kylvämään ja huolehtimaan istutuksesta. Niimpä koettiin, että siirtonurmi on hintansa väärti.

Kuntan istutus jää ensi vuoteen. Ei ehditä. Etupihan teko jää ensi vuodelle myöskin, ei vaan riitä aika noiden suurten alueiden tekoon. Meillä tosiaan tontti on aika suuri ja alueet sillä lailla massiiviset, että vaatii työtä aika paljon.

Sisätilat

Sisätiloista tuo harrastetila on vielä kesken. Sieltä uupuu jos sun vaikka mitä. Sitä on tehty nyt pitkin kesää, mutta kun talon sisustussuunnittelija oli valinnut haastavia matskuja ja tehnyt vaikka mitä kampittavaa jännää ratkaisua, että hidasta on ollut valmistuminen 😊

Muutoin sisältä uupuu lähinnä keittiön välitilan laatoitus ja yläkerrasta yksi lasiseinä. Näillä ei nyt pidetä kiirettä tosiaan, kun keskitytään asioihin tuolla ulkona. Talvella sitten duunaillaan sisällä.

Juuri kävin valitsemassa vielä tuonne harrastetilan veskiin uudet seinälaatat, kun sinne alun perin varatut laatat meneekin toisaalle… Tällaista tämä on ollut, aina on yllättäviä ”liikkuvia osia” ja on pitänyt harrastaa akrobatiaa kaiken keskellä.

Melkein tuntuu tämän hektisen kesän jälkeen, että voi kun tulisi talvi ja tämä rakentaminen vähän taukoaisi. Mutta sitä ennen vielä ainakin ulkovalot ja portti.