Unelma järvenrannalla 6

Kivitalossa ja monessa muussakin isommassa tilassa on otettava huomioon akustiikka. Äänen kimpoilu kovista pinnoista ei ole musiikkia korville, kun haluat keskittyä keskusteluun tai seurata lempi sarjaa televisiosta.

Akustiikka on tärkeä osa sisustusta

Akustiikka on siitä metka, että millään yhdellä matolla tai yhdellä akustiikkataululla, et mitenkään voi hoitaa koko akustiikkaa tilassa. Jos niin ajattelit, niin olet saattanut mennä mönkään ja kodissasi kaikuu. Äänien kakofonia voi olla hermoja raastavaa. Asiantuntijoiden mukaan, jos haluat hoitaa akustiikan ns. vimpan päälle, on sinun peitettävä akustoivalla materiaalilla noin 90 % jostain tilan pinnasta. Hurja luku, eikö?

Kokolattiamatot

Vaikka lattiamateriaalit ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina, kovin harva on valmis asentamaan vielä lattiaansa kokolattiamattoa. Tämäkin vaihtoehto kannattaa kuitenkin muistaa, sillä kokolattiamatoissa on tänä päivänä aivan mielettömiä ratkaisuja ja ne ovat kaukana tuon rakkaan 70-luvun pörrömatoista.

Esimerkiksi tekstiililaatat ovat uskomattoman hienoja ja ne voi halutessaan hankkia pinnoitteella, joka tarttuu alusmateriaaliin, mutta ne lähtevät myös irti. Eli kun sen oma kullannuppu kaataa sen maitolasinsa juuri siihen matolle -ja niinhän siinä yleensä käy- voit irrottaa vain nuo vahingoittuneet laatat ja pestä tai korvata ne tilanteen mukaan. Näillä kätevillä laatoilla, voit myös rakentaa mihin tahansa tilaan upeita mattoja, jotka pysyvät paikoillaan. Vain mielikuvitus on rajana.

Kuvassa on tekstiililaattoja.
Tekstiililaatat ovat käteviä lattiamateriaaleja

Kattoratkaisuja akustiikkaan

Kattoon kiinnitettäviä akustiikkavaihtoehtoja on useampia, mutta mikä niistä sopisi itselle parhaiten? Olin alustavasti ajatellut akustiikkalevyjä omalla designilla. Mutta mutta…seuraavassa vaihtoehtoja, joita olen pohtinut:

Akustiikkalevyt
Perinteisimpiä vaihtoehtoja kaikuongelmiin on kiinnittää kattoon akustiikkalevyjä. Useasta talossa olen nähnyt levyjä kiinnitettynä aivan vieri viereen, jolloin levyt muodostavat yhtenäisen pinnan. Toki saumat näkyvät. Olen nähnyt myös vaihtoehtoja, joissa levyjen väliin laitetaan erilaisia led-valaisimia tuomaan ilmettä ja rytmiä kattoon. Akustiikkalevyjä voidaan asentaa myös ns. alas laskettuna, tosin tätä näkee useammin julkisissa tiloissa ja toimistoissa.

Akustiikkalevyjä ja led-valaisimia katossa

Itse siis ajattelin, että tekisin kattoon kuvion listoilla ja leikkauttaisin listojen väliin akustiikkalevyt. Kuvio oli jo päässä ja ei muuta kuin kyselemään. Ongelmaksi muodostui hinta. Toki tällainen ratkaisu olisi mahdollinen, mutta se vaatii tekijältään osaamista ja hurjan määrän työtunteja. Yksinkertaisemmallakin kuvioinnilla se olisi onnistunut, mutta jotenkin into lässähti itsellä vähän tähän. Jos ei omalla kuvioinnilla, niin sitten ei kuviota.

Perinteinen vieriviereen asettelu ei puolestaan ollut itselleni vaihtoehto.

Stretch-katto
Tämä oli sitten seuraava vaihtoehto, jota kävin tutkimaan. Sain suosituksia tekijöistä ja tutkin katon mahdollisuuksia netin syövereistä. Stretch-katto on pvc-kalvoa, joka pingotetaan lämmön avulla alumiiniprofiiliin. Kalvon alle asennetaan akustoiva materiaali ja itse kankaassa on pienenpieniä reikiä, joista ääni ikään kuin menee läpi. Kun kangas on paikoillaan reikiä ei näy. Katon pinta näyttää valmistajien mukaan aivan maalatulta.

Tämäkään ei ole mikään budjettiratkaisu ja läpiviennit on suunniteltava todella tarkkaan. Läpivienneillä tarkoitan kaikkia kattoon asennettavia spotteja, ilmastoinnin venttiileitä, palovaroittimia, sähkörasioita (kattovalaisimille) jne jne. Jopa kattoon saakka ulottuvat kaapistot on otettava huomioon. Aika moni valmistaja ottaa hinnan/läpivienti. Kääk! Meillä on todella monta läpivientiä!

Stretch-katon hyviin puoliin on luettava, että katon alle voit helposti piilottaa lvi-putket ja sähköpiuhat. Jossakin keskustelussa joku tosin mainitsi, että kuolleet kärpäset on ikäviä kattokalvon ”väärällä puolella” vähän niin kuin kattoplafondin lasikuvulla, mutta ne sai kuulemma pois. En kysynyt miten.

Valmistajia/tekijöitä on useita. Googlettamalla löytyy vino pino. Käy tsekkaamassa toteutuksia esim. näiltä valmistajilta:

Mesk
Ninapinta
Vecta

Ruiskutettava akustiikka
Tämä oli viimeisin ”löytöni” ja suhtauduin tähän skeptisesti, koska kukaan ei ollut minulle koskaan puhunut tällaisesta vaihtoehdosta. Kyselin kuitenkin eräässä FB-ryhmässä asian perään ja kyllä sieltä löytyi yksi, joka kertoi kodissaan tällaista olevan ja toimii.

Itse tutustuin vain yhteen ratkaisuun, joka tuntui tulevan vastaan hieman joka puolella ja se oli nimeltään Lumir. Ratkaisuja on varmasti muitakin, mutta nopealla vilkaisulla ne tuntuivat olevan kaikki sen verran erilaisia, että suora vertailu ei ollut aivan mahdollista.

Tässä vaihtoehdossa kattoon kiinnitettiin tähän tarkoitukseen olevat levyt, joiden pinnalle ruiskutettiin itse pinnoite. Katosta tulee saumaton ilman kipsilevyjen saumauksia, tasoituksia tai kittauksia. Pinnoitteen värin sävyn saa itse valita RAL- tai NCS-värikartoista, joten takuulla jokaiselle jotakin.

Hinta on vielä selvittämättä, mutta pidän tätä vaihtoehtoa yhtenä parhaista omaan kotiini.

Rimakatto
Rimakatto ei suoraan itsessään ole akustoiva. Mutta rimojen alle voidaan asentaa akustoivamateriaali, jolloin akustiikka toimii täydellisesti. Rimakatto on K-A-U-N-I-S ja todellinen katseenvangitsija pelkällä olemassaolollaan.

Tumma tai vaalea. Rimakatto on näyttävä valinta.

Tämä vaihtoehto jäi meiltä kuitenkin hyvin alkuvaiheessa jo pois sen vuoksi, että se ei toimi hyvin olohuoneen ja ruokatilan upotettujen kattovalaisinratkaisuiden kanssa. Eli jos haaveissa on rimakatto, ota se huomioon jo, kun mietit kotiisi valaisua.

Rimakaton tekeminen on iso urakka. Joten jos budjettiin ei ole jätetty katolle kunnon kolosta, niin tämän vaihtoehdon joutuu unohtamaan.

Näistä vaihtoehdoista yritän nyt päättää, mikä tulee olemaan se meidän kattomme. Nähtäväksi jää, onko se näistä joku yksi vai yhdistelläänkö eri tiloihin eri vaihtoehtoja. Sekin on mahdollista.